راهنمای استخدام مهندس مکانیک و بررسی بازار کار این موقعیت شغلی
برای مشاهده آگهی های استخدام مهندس مکانیک کلیک کنید. مکانیک یکی از قدیمیترین شاخههای مهندسی است و تکامل این رشته تا رسیدن به موقعیت کنونیاش، قرنها طول کشیده است. چندین اختراع تاریخی در این رشته، تمدن انسانی را به کلی منقلب کرده است؛ برای مثال میتوان به اختراع چرخ و اختراع موتور بخار، اشاره کرد. در قرن بیستم، الکترونیک نقش بسیار مهمی در پیشرفتهای مکانیکی بشر داشت و امروزه، در قرن بیست و یکم، کامپیوترها و هوش مصنوعی، سردمدار این رشته شده اند.
مهندسی مکانیک، کاربردهای متنوع و گستردهای در صنایع مختلف دارد و سازمانهایی که دستگاهها و ماشینآلات دارای قطعات متحرک تولید میکنند یا مصرفکنندهی چنین دستگاهها و ماشینآلاتی هستند، نیاز به استخدام مهندسی مکانیک دارند. هر روزه آگهیهایی زیادی برای جذب مهندس مکانیک در سایت جاب ویژن منتشر میشود. البته نیاز به فارغالتحصیلان این رشته در دنیا رشد چندان سریعی ندارد ولی در کشورهای در حال توسعه، مثل کشور ما، بازار کار مهندسی مکانیک، روزبهروز، داغتر و پررونق تر میشود.
از جمله مشاغل گروه مهندسی مکانیک می توان به مهندسی هوافضا، مهندسی خودرو، مهندسی کنترل و مکانیزاسیون و …اشاره کرد. مدرک تحصیلی اهمیت زیادی در استخدام شدن مهندسان مکانیک در جستجوی کار دارد و داشتن مدرک تحصیلات تکمیلی برای خیلی از مشاغل در این حوزه، ضروری است. البته در مواردی مثل استخدام مهندس مکانیک خودرو، مدرک لیسانس در مهندسی مکانیک یا رشتههای مرتبط نیز کفایت میکند.
بسیاری از فارغالتحصیلان رشته مهندسی مکانیک با مشاغل این رشته، آشنایی زیادی ندارند. بنابراین، سایت استخدامی جاب ویژن مقاله را برای شما تهیه کرده تا با بازار کار این رشته، مشاغل مختلف، مهارتهای مورد نیاز برای تبدیل شدن به یک مهندس مکانیک و آینده شغلی این رشته بیشتر آشنا شوید.
رشته مهندسی مکانیک چیست و چه کاربردی دارد؟
مهندسی مکانیک شاخهای گسترده از مهندسی است که برای طراحی و ساخت ماشینها و قطعات آنها از اصول مهندسی استفاده میشود. مهندسین مکانیک در صنایع بسیار متنوعی مشغول ایدهپردازی، طراحی و ساخت ماشینها و قطعات آنها هستند. با پیشرفت فناوری، مهندسی مکانیک نیز رشد زیادی کرده و امروز به یک شغل هیجانانگیز تبدیل شده است.
امروزه، بسیاری از کارها در کشورهای توسعه یافته، به صورت مکانیزه انجام می شود و در کشورهای در حال توسعه مثل کشور ما، کارها به سمت مکانیزه شدن پیش میرود؛ بنابراین، بازار کار و نیاز به استخدام مهندسی مکانیک، در حال افزایش است.
اهمیت تحصیلات در استخدام مهندسی مکانیک
اولین چیزی که برای پیدا کردن شغل در حوزه مهندسی مکانیک نیاز دارید، مدرک دانشگاهی مهندسی مکانیک است. حداقل مدرک تحصیلی لازم برای استخدام به عنوان مهندس مکانیک، لیسانس مهندسی مکانیک است. از آنجا که بسیاری از مشاغل مهندسی مکانیک، کاملا تخصصی هستند، اکثر مشاغلی که با لیسانس مهندسی مکانیک میتوانید آنها را تصاحب کنید، از نوع کارآموزی هستند.
تحصیلات تکمیلی برای اکثر فرصتهای شغلی در حوزه مهندسی مکانیک، اهمیت بالایی دارد. مدرک تحصیلی در مقطع کارشناسی ارشد در یکی از گرایشهای مهندسی مکانیک، به معنی تخصص بیشتر در آن گرایش است. برای اکثر فرصتهای شغلی مهندسی مکانیک، دارا بودن مدرک کارشناسی ارشد کافی است و مدرک دکترا، بیشتر برای تصاحب مشاغل پژوهشی در این حوزه کاربرد دارد.
مهارتهای لازم برای شغل مهندسی مکانیک
با وجود اینکه داشتن تحصیلات مرتبط برای استخدام مهندسی مکانیک لازم است؛ ولی هرچه مهارتهای کارجو بیشتر باشد، مدت کمتری را در جستجوی کار مورد علاقه خود، سپری خواهد کرد و میتواند به جایگاههای شغلی پردرآمدتری دست پیدا کند.
هر کدام از مشاغل مهندسی مکانیک، نیازمند مهارتهای خاص خودش است. با این حال، همه مهندسین مکانیک باید چندین مهارت نرم (soft skills) مهم در این گروه شغلی را داشته باشند که عبارتند از:
دانش فنی و علمی و توانایی استفاده از این دانش برای حل مشکلات واقعی
مهارتهای ارتباطی و میانفردی قوی برای ارتباط سازنده با مشتریان، پیمانکاران، طراحان، اپراتورها و مدیران
مهارتهای نوشتاری عالی، به ویژه برای نوشتن دستورالعملهای کار با دستگاهها
توانایی حل مسئله بالا
توانایی کار تیمی
توانایی رهبری و مدیریت
خلاقیت و نوآوری
توانایی کار تحت فشار
منظم بودن و توانایی مدیریت زمان و منابع
دقت و توجه به جزئیات
علاوه بر مهارتهای یاد شده، هر مهندس مکانیک باید مهارتهای سخت (hard skills) مورد نیاز در گروه شغلی خود را نیز داشته باشد. مهمترین این مهارتها عبارتند از:
مهارتهای IT، به ویژه طراحیهای نرمافزاری (CAD)، اتوکد، مدلسازیهای کامپیوتری، CA، EPDM و …
تسلط به زبان انگلیسی
مهارتهای ریاضیاتی مثل مهارت در محاسبات، هندسه و آمار و احتمالات
شرح وظایف شغلی و مسئولیتهای مهندس مکانیک
مهندسین مکانیک وظایف و مسئولیتهای شغلی متعددی بر عهده دارند که با توجه به نوع شغل آنها، بسیار متفاوت است. با این حال، اهداف کلی سازمانها از استخدام مهندسی مکانیک، انجام وظایف و مسئولیتهای شغلی زیر است:
تحقیق و توسعه محصولات (R&D) مثل ساخت قلب مکانیکی در صنعت مهندسی پزشکی
بهبود فرآیندهای تولید، مانند فرآیندهای پالایش نفت یا استخراج از معادن
طراحی و بهبود عملکرد و ایمنی دستگاهها و ماشینآلات مورد استفاده در صنایع مختلف
مشارکت در پروژههای مهندسی مکانیک با همکاری سایر مهندسین
توسعه و استفاده از فناوریهای جدید
مدیریت منابع انسانی و مادی در پروژههای مهندسی مکانیک
توسعه و آزمایش طراحیهای نظری
مشورت با پیمانکاران، بخش تولید، تأمینکنندگان و مشتریان برای حل مشکلات و رفع نیازها
کنترل کیفی محصولات
مدیریت پروژهها براساس اصول و تکنیکهای مهندسی مکانیک
طراحی و توسعه فرآیندهای تولیدی جدید
پیشنهاد اصلاحات، پس از آزمون نمونههای اولیه محصولات
استفاده از مهارتهای پژوهشی، تحلیلی، مدلسازی ریاضیاتی و مدلسازی نرمافزاری
شناسایی مشکلات پروژهها مثل هزینهها، ایمنی و محدودیتهای زمانی
همکاری با دیگر متخصصان داخل و خارج از حوزه مهندسی
جمعبندی
مهندسی مکانیک رشتهای پرکاربرد است که تقریبا در تمامی صنایع، کاربرد دارد. هر چند که رشد مشاغل در حوزه مهندسی مکانیک، چندان سریع نیست؛ ولی با پیشرفت فناوری، فرصتهای شغلی بیشتری برای مهندسین مکانیک ایجاد میشود. مهندسی مکانیک در حال حاضر بازار کار خوبی دارد و فارغالتحصیلان این رشته، زمان زیادی در جستجوی کار باقی نخواهند ماند.
وظایف اصلی مهندسی مکانیک عبارت است از: ساخت و توسعه سیستمهای مکانیکی جدید و بهینه، آزمون و رفع عیب سیستمهای موجود، مدلسازیهای ریاضیاتی و کامپیوتری از سیستمهای مکانیکی و … . مهندسین مکانیک باید توانایی بالایی در حل مسئله و مهارتهای نرمافزاری و ریاضیاتی خوبی داشته باشند و با خلاقیت، روشهای جدیدی برای حل مسائل مکانیکی ابداع کنند.
مهندسی مکانیک از جمله مشاغلی است که شدیدا نیازمند تحصیلات آکادمیک است و هرچقدر سطح تحصیلات شما در این رشته بیشتر باشد، فرصتهای شغلی و درآمد شما نیز بیشتر خواهد بود. با این حال، با مدرک لیسانس نیز میتوانید برای آگهیهای استخدام مهندس مکانیک، رزومه ارسال کنید و پس از کسب تجربه لازم، به عنوان مهندس مکانیک حرفهای، با درآمدی نسبتا خوب، مشغول به کار شوید.
برچسب: ،